MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Putrajaya

Rasuah musuh nombor 1 negara

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Paul Low berkongsi wawasan beliau mewujudkan Malaysia lebih baik sempena genap 2 tahun tempoh perkhidmatannya Mei ini dalam satu temu bual eksklusif dengan The Malaysian Insider.

Dalam laporan terakhir daripada 3 bahagian ini, Low bercakap mengenai politik wang sebagai “kryptonite” Malaysia, memberi amaran jika amalan rasuah tidak dihapuskan dalam institusi kerajaan, negara tidak akan makmur.

Hakikat yang rasuah merupakan satu masalah dalam banyak situasi di Malaysia  tidak dapat dinafikan, tetapi bagi menteri yang bertanggungjawab dalam soal Tadbir Urus, Integriti dan Hak Asasi Manusia Low, politik wang kekal sebagai penghalang terbesar dalam usaha menjadikan kerajaan lebih telus dan terbuka.

"Melalui rasuah kecil, anda membayar polis, atau anda membayar seseorang untuk membuka fail, misalnya, tetapi apa yang lebih serius ialah rasuah berkaitan 'state capture’.

"Pada dasarnya, di sinilah mereka yang berkuasa – ahli politik, penjawat awam dan sebagainya – mencari jalan bagi mengeksploitasi kelemahan pihak kerajaan atau meninggalkan amalan baik dan wajar dalam kerajaan dan memperoleh tender atau lesen untuk diri sendiri.

"Mereka menguasai jentera kerajaan untuk kepentingan diri sendiri, atau untuk kepentingan ahli keluarga atau memberi keuntungan kepada proksi atau penyokong mereka, dalam kes politik," kata Low kepada The Malaysian Insider.

Menggelarnya 'unholy alliance' (pakatan tidak suci) antara politik dan dunia korporat, Low berkata politik wang ialah masalah terbesar yang melumpuhkan negara dalam matlamatnya menjadi sebuah kerajaan bebas rasuah.

"Di Malaysia tidak ada undang-undang atau peraturan yang ketat mengenai pembiayaan politik atau kempen politik. Hakikatnya, mana-mana kerajaan yang berkuasa memerlukan wang untuk pilihan raya, jadi dari mana mendapat wang ini... anda mendapatkannya daripada perniagaan.

"Inilah perikatan tidak suci antara perniagaan dan politik,” katanya.

Beliau berkata, di Malaysia, kebanyakan syarikat korporat memberi sokongan kewangan kepada kedua-dua bahagian politik, tetapi undang-undang sedia ada tidak memerlukan parti politik mengisytiharkan sumber dana mereka.

"Ahli perniagaan perlu menutup mulut supaya mereka tidak didenda oleh kerajaan. Ramai yang memberi kepada kedua-dua pihak, dengan harapan apabila individu itu mendapat kuasa, ketika itulah mereka menghendaki orang yang sama berpihak kepada mereka.

"Di situlah rasuah politik dan institusi ekonomi datang bersama, dan di situlah kita mengalami 'state capture'.

"Isu politik wang merupakan salah satu cabaran terbesar yang saya perlu tangani," katanya.

Beliau berkata di negara yang mempunyai politik lebih matang, perkara itu diatasi melalui pembiayaan kerajaan di mana parti politik hanya dibenarkan mendapatkan pembiayaan kempen daripada dana negara.

Bagaimanapun, kata Low, di Malaysia, kedua-dua kerajaan dan pembangkang tidak sepenuhnya menyukai dana negara.

"Kedua-dua pihak tidak mahu pembiayaan negara kerana Pakatan Rakyat juga mempunyai penyokong mereka, dan ramai penyokong mereka juga penyokong Barisan Nasional.

"Semua ini didiamkan dan tidak bertulis, tetapi anda boleh meneka daripada kontrak yang diberikan dan sebagainya," katanya.

– the malaysian insider, 9 April, 2015.

Nearby Location

Places of Interest
Name Distance Direction
Masjid Putra Show Direction
Dataran Putra Show Direction
Shopping
Name Distance Direction
Pasar Presint 8 Show Direction