MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Putrajaya

Latest News for State Putrajaya in "General"

PLB dapat percepat misi bantuan

Putrajaya: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) akan mengemukakan permohonan pembelian personal locator beacons (PLB) untuk kegunaan komuniti laut kepada kerajaan yang antara lain memudahkan penyaluran bantuan mencari dan menyelamat (S&R).

Ketua Pengarah Maritim Malaysia Laksamana Maritim Datuk Zulkifli Abu Bakar berkata, agensi itu sedang menyiapkan kertas cadangan untuk dibentangkan kepada Kabinet dalam masa terdekat selaras dengan usaha pihaknya untuk meuar-uarkan kepentingan penggunaan PLB ketika berada di laut.

Beliau berkata, cadangan pembelian PLB bagi kemudahan komuniti laut seperti nelayan atau mereka yang menjalankan aktiviti rekreasi di laut.

Pantau kesihatan dua budak hingga 3 bulan

Putrajaya: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memantau tahap kesihatan dua kanak-kanak perempuan yang digigit anjing peliharaan mereka di Kuala Sepetang, Taiping, Perak dalam tempoh dua hingga tiga bulan bagi memastikan mereka bebas rabies.

Menterinya Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata, sehingga kini kedua-dua kanak-kanak berkenaan berada dalam keadaan sihat namun pihaknya masih memantau perkembangan mereka.

“Walaupun tidak menunjukkan sebarang tanda klinikal dan berada dalam keadaan stabil, kita perlu membuat pemerhatian serta pemeriksaan kesihatan terhadap mereka dari semasa ke semasa.

Sebat di khalayak: Suhakam mahu Putrajaya campur tangan

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) mahu kerajaan persekutuan campur tangan berhubung keputusan kerajaan negeri Kelantan untuk melaksanakan hukuman rotan di khalayak umum bagi kesalahan syariah.

 

Golf, sushi dan kangaroo, anak Najib kongsi percutian

Anak Datuk Seri Najib Razak berkongsi gambar percutiannya menerusi Instagram, daripada aksi memukul bola golf di tepi pantai sehinggalah bersua kenal dengan kangaroo di Australia.

 

10 premis diperiksa

Putrajaya: Dapur dan ruang makan yang kotor, tandas tidak diselenggara, meletakkan struktur tambahan dan ubah suai premis tanpa kebenaran serta menghalang laluan orang ramai di kaki lima.

Itu antara kesalahan yang berjaya dikesan penguat kuasa Perbadanan Putrajaya (PPj) selepas membuat pemeriksaan di 10 premis makanan di sekitar Pusat Komersial Bazaar@8 dan Ayer@8 di sini, malam kelmarin.

Presiden PPj Datuk Seri Hasim Ismail berkata, operasi itu dilaksanakan bagi memastikan pematuhan premis makanan di sekitar Putrajaya mengikut elemen penting berdasarkan peruntukan Akta Makanan 1983 dan Undang-undang Kecil Petempatan Makanan (Wilayah Persekutuan Putrajaya) 2016.

SPRM tahan 191 penjawat awam dari 414 suspek

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 414 individu atas pelbagai kesalahan pada tahun ini, dengan 191 orang atau 46 peratus daripadanya merupakan penjawat awam.

 

Tunggu keputusan ujian darah

Putrajaya: Kementerian Kesihatan masih lagi menunggu keputusan ujian darah dua kanak-kanak pra-sekolah di Cheras yang didakwa menghidap Influenza A (H1N1) sebagaimana tular di media sosial, semalam.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata, pihaknya mendapati, kanak-kanak berkenan mengalami gejala selsema namun, status sebenar kesihatan mereka hanya boleh disahkan selepas ujian darah dilakukan.

"H1N1 boleh dialami sesiapa sahaja namun, kumpulan berisiko seperti wanita mengandung dan warga emas serta mempunyai penyakit lain perlu lebih berhati-hati," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Gas pemadam api bocor, JPN Putrajaya tergendala

Perkhidmatan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di Putrajaya dihentikan buat sementara waktu kerana berlaku kebocoran gas pemadam api di aras 6, bangunan JPN.

 

Yayasan anak yatim ancam saman bekas setpol PM

Yayasan Pembangunan Anak Yatim dan Miskin (Pemangkin) mengancam untuk memfailkan tuntutan mahkamah kedua terhadap bekas setiausaha politik perdana menteri, Datuk Shahlan Ismail dan Pengarah Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), Datuk Abibullah Samsudin.

 

KPT benar penuntut jalankan perniagaan ketika belajar

Putrajaya: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menyasarkan tujuh hingga lapan peratus graduan di negara ini akan menceburi bidang keusahawanan menjelang 2020.

Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh berkata, sasaran itu mampu tercapai selaras dengan program keusahawanan yang dijalankan di peringkat kementerian dan di universiti.

“Kita akan mengubah beberapa polisi di kementerian untuk menggalakkan pembabitan penuntut di dalam program keusahawanan selain membenarkan mereka menjalankan perniagaan ketika belajar.