MALAYSIA  
 
Enter your keywords:
State Putrajaya

Latest News for State Putrajaya in "General"

10 premis diperiksa

Putrajaya: Dapur dan ruang makan yang kotor, tandas tidak diselenggara, meletakkan struktur tambahan dan ubah suai premis tanpa kebenaran serta menghalang laluan orang ramai di kaki lima.

Itu antara kesalahan yang berjaya dikesan penguat kuasa Perbadanan Putrajaya (PPj) selepas membuat pemeriksaan di 10 premis makanan di sekitar Pusat Komersial Bazaar@8 dan Ayer@8 di sini, malam kelmarin.

Presiden PPj Datuk Seri Hasim Ismail berkata, operasi itu dilaksanakan bagi memastikan pematuhan premis makanan di sekitar Putrajaya mengikut elemen penting berdasarkan peruntukan Akta Makanan 1983 dan Undang-undang Kecil Petempatan Makanan (Wilayah Persekutuan Putrajaya) 2016.

SPRM tahan 191 penjawat awam dari 414 suspek

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan 414 individu atas pelbagai kesalahan pada tahun ini, dengan 191 orang atau 46 peratus daripadanya merupakan penjawat awam.

 

Tunggu keputusan ujian darah

Putrajaya: Kementerian Kesihatan masih lagi menunggu keputusan ujian darah dua kanak-kanak pra-sekolah di Cheras yang didakwa menghidap Influenza A (H1N1) sebagaimana tular di media sosial, semalam.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam berkata, pihaknya mendapati, kanak-kanak berkenan mengalami gejala selsema namun, status sebenar kesihatan mereka hanya boleh disahkan selepas ujian darah dilakukan.

"H1N1 boleh dialami sesiapa sahaja namun, kumpulan berisiko seperti wanita mengandung dan warga emas serta mempunyai penyakit lain perlu lebih berhati-hati," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Gas pemadam api bocor, JPN Putrajaya tergendala

Perkhidmatan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di Putrajaya dihentikan buat sementara waktu kerana berlaku kebocoran gas pemadam api di aras 6, bangunan JPN.

 

Yayasan anak yatim ancam saman bekas setpol PM

Yayasan Pembangunan Anak Yatim dan Miskin (Pemangkin) mengancam untuk memfailkan tuntutan mahkamah kedua terhadap bekas setiausaha politik perdana menteri, Datuk Shahlan Ismail dan Pengarah Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim), Datuk Abibullah Samsudin.

 

KPT benar penuntut jalankan perniagaan ketika belajar

Putrajaya: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menyasarkan tujuh hingga lapan peratus graduan di negara ini akan menceburi bidang keusahawanan menjelang 2020.

Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh berkata, sasaran itu mampu tercapai selaras dengan program keusahawanan yang dijalankan di peringkat kementerian dan di universiti.

“Kita akan mengubah beberapa polisi di kementerian untuk menggalakkan pembabitan penuntut di dalam program keusahawanan selain membenarkan mereka menjalankan perniagaan ketika belajar.

JPJ nafi

Putrajaya: Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menafikan kenderaan yang terbabit dengan Uber dan GrabCar dilarang memperbaharui cukai jalan seperti yang ditularkan media sosial, baru-baru ini.

JPJ dalam kenyataan berkata, mesej disebarkan melalui aplikasi WhatsApp yang kononnya dikeluarkan oleh Pengarah JPJ adalah tidak benar.

Keputusan Khamis ini

Putrajaya: Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2016 akan diumumkan Khamis ini.

Pengarah Peperiksaan Lembaga Peperiksaan Datin Nawal Salleh berkata, calon boleh mendapatkan keputusan di sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi.

"Calon persendirian pula akan dimaklumkan melalui pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri tempat mereka mendaftar untuk menduduki peperiksaan.

Kajian : Lebih 70% sokong Bersih

Kumpulan reformasi pilihan raya, Bersih menarik respons menggalakkan daripada lebih 2/3 orang ramai dalam tinjauan pendapat, tetapi kira-kira 71% daripada mereka juga berkata mereka tidak akan menghadiri perhimpunan hari ini.

 

1MDB: Ulama membisu petanda keruntuhan kerajaan

Apabila tersepit dalam tuduhan yang berat, Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak akan mencuba apa sahaja untuk melepaskan diri daripada kesalahan tersebut. Isu 1MDB dan laporan DoJ – Jabatan kehakiman Amerika Syarikat, melibatkan pimpinan tertinggi kerajaan Malaysia melihat aksi memalukan dan pembohongan yang jelas.